Header Visual

Twence: grootste leverancier van duurzame energie in Twente

27-08-2018

“Veel mensen in Twente kennen Twence, maar vaak weten mensen niet wat we allemaal doen. En dat is veel. We verbranden niet alleen afval, we winnen ook grondstoffen terug en produceren duurzame energie. We doen hele mooie dingen met het afval dat hier binnenkomt”, vertelt Evelien Morriën, woordvoerder van Twence.

Zo levert de afvalverwerker aan de Bolderhoeksweg warmte aan de stadsverwarming van Enschede. “Hiervoor wordt de restwarmte van de afvalverbrandingsinstallatie gebruikt. Via een warmteleiding worden 5.500 huishoudens en ruim tweehonderd bedrijven, waaronder de UT, verwarmt. Dat zorgt voor een grote besparing op gas.”

Twence levert verder elektriciteit aan het openbare net, in 2017 goed voor 164.000 huishoudens.

Stoom die vrijkomt in de afvalverbrandingsinstallatie wordt via een netwerk van pijpen geleverd aan AkzoNobel, voor toepassing in het zoutwinningsproces. Inmiddels voert het bedrijf gesprekken met bierbrouwerij Grolsch en bandenproducent Vredestein over de aanleg van een regionaal warmtenetwerk. En Twence is op haar eigen terrein op de Boeldershoek bezig met de realisatie van het grootste zonnepark van Twente dat vanaf dit najaar groene stroom levert aan circa 4.500 huishoudens.

Twence wint ook grondstoffen zoals metalen terug en maakt compost uit gft-afval. Daarnaast leverde Twence vorig jaar onder meer 120.000 ton bodemassen als vulmiddel onder de nieuwe rotonde bij Frans op den Bult in Deurningen. Het product kan ook gebruikt worden voor het maken van straatstenen.

De Twentse gemeenten zijn aandeelhouder van Twence; het bedrijf helpt de Twentse gemeenten bij de realisatie van hun duurzaamheidsdoelstellingen. “Bij Twence zitten we niet stil. We ontwikkelen steeds nieuwe initiatieven, gaan projecten aan om meer energie te produceren en grondstoffen terug te winnen.”

Vanzelfsprekend kent Evelien de naam Stork. Lachend: “Ik werk niet voor niets bij een industrieel en innovatief bedrijf in Twente.”

Dat Twence sponsor is van de voorstelling komt niet uit de lucht vallen. “We zijn net als Stork een echt Twents en technisch bedrijf, verbonden met deze regio. Het is mooi om te zien dat ons cultureel erfgoed op zo’n bijzondere manier wordt neergezet. Daar dragen we als Twence graag aan bij.”

-Tekst en video: Twentekst-