Header Visual

Wij zijn STORK! - Inburgeren in Twente door theater

03-07-2018

Als rasechte Utrechtse is het na zeven jaar wonen in Manderveen nog steeds een feest. Toen ik hier net woonde was er iets in Almelo met Huis van Katoen? Geen idee waar dat over ging. Toen een jaar later een artikel verscheen over audities voor “Het Verzet Kraakt”, ben ik eerst gaan lezen.. Waar gaat dit over? Na wat gesprekken bleken we zelfs vrienden (Fam. Frieling uit Zeist) te hebben die dit verhaal al jaren kenden.

Ik dacht ‘ik spreek geen Twents en kom nooit door de audities. Wel heb ik een theateropleiding en zangervaring, maar ja, is dat voldoende?’

Audities gedaan…en ja hoor, ik mocht mee doen….Mijn inburgeringscursus was begonnen. Wat had ik me vergist in de tijd en energie die deze productie kostte. Het buiten lopen in het zand, de hitte, de kou, de regen en steeds weer opnieuw en over en anders. Ik kon de regisseur wel…… Maar toen het echt begon en de voorstellingen gingen lopen, ja, toen is de groep een echte familie geworden en bleek ik nog veel te moeten leren over de Twentse cultuur en taal. Tot bijna het einde van alle voorstellingen van Het Verzet Kraakt had ik een zin van Christina Smoes al die tijd verkeerd begrepen……(even in het Nederlands), als je kerel steeds vort is daar wor je toch ook lelijk van….en ik maar denken ‘waarom zegt ze toch dat je lelijk wordt als je man ervandoor is?’ Ja, ja inmiddels weet ik dat de Twentse uitspraak belangrijk is!

Na de laatste voorstelling van Het Verzet Kraakt zei ik: “Ik doe dit nooit weer”. Wat een aanslag op je sociale leven en wat moeilijk om al die spelers, waar je naast staat in je onderbroek tijdens het verkleden, los te laten.

De reactie van mijn dochter toen ze mij in het Verzet Kraakt aan het spelen zag was….mam dit is het mooiste wat je ooit gedaan hebt…..en dan te bedenken dat ik ongeveer de helft van de theaters in Nederland heb gezien met kleinkunst voorstellingen en eigen theatervoorstellingen.

STORK…..op het laatste moment heb ik auditie gedaan, na het lezen van het boek Horizon City van Jaap Scholten. De rol van Anna Stork was intrigerend, een uitdaging, een maf wijf die papegaaien hield en de tandarts verleidde.

Veel jonge mensen deze keer, een volstrekt andere voorstelling, een feest, een circus, en ik heb het gevoel ‘dit had me 40 jaar geleden moeten overkomen’.


Stork Ine Van Geel

Een vissersboot op Texel

Maar ik speel ANNA Stork alleen de andere versie dan in het boek van Jaap Scholten…..die van rond 1960, maar nog steeds een intrigerend mens. IK GA ERVOOR! En dan kom je op de vakantie in Texel een vissersboot tegen met dit bord…..het laat me voorlopig niet meer los….tekst studeren en mijn energie goed verdelen!!!

Applaus graag……………………………………………na afloop.
Ine van Geel

Ps. Koop je kaartjes op: www.stork150jaar.nl/tickets.

Ine van Geel

Ine van Geel

Anna Stork, Ensemble lid