Communityproject

STORK! is het tweede deel van het vierluik De Historie van Twente. Dat is de noemer waaronder in vier jaar tijd vier grootschalige communityprojecten worden gerealiseerd, geworteld in de geschiedenis van Twente, met een landelijke draagwijdte en internationale importantie.

Het Verzet Kraakt trok in 2017 ruim 27.000 bezoekers vanuit heel het land naar Almelo. In 2018 wordt STORK! gebracht, over het Twentse bedrijf dat wereldwijd actief was.

Op de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs werd Stork's horizontale compound-stoommachine bekroond en kwam een internationale orderstroom op gang.

Stork werd vanaf 1883 actief in Java, in de rietsuikerindustrie. En ruim een eeuw geleden, in 1910, leverden de Twentenaren voor het eerst machines aan Cuba. Een bedrijf dat landelijk en wereldwijd voorop liep qua innovaties.

In 2019 volgt De Kelk over het ontstaan van de landelijke katholieke arbeidersbeweging eind negentiende eeuw.

Ontstaan in textielstad Enschede, onder leiding van toenmalig kapelaan Alphons Ariëns. Ariëns raakte door zijn inzet op sociaal gebied niet alleen landelijk bekend, maar ook bij het Vaticaan in Rome: hij werd benoemd tot Geheim Kamerheer van Paus Benedictus XV.

Het laatste deel, in 2020, handelt over Jutestaking in Rijssen en hoe de maandenlange stakingen door de textielarbeiders in de jutefabrieken van Ter Horst het hele land in hun greep hielden.

Regiobrede samenwerking

Bij de start van Het Verzet Kraakt zijn Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Theaterhotel Almelo een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor het laten uitvoeren van historische theaterproducties in Twente. Inmiddels heeft poppodium Metropool uit Hengelo zich hierbij aangesloten.

Aan STORK! doen zo’n vijfhonderd vrijwilligers en amateurspelers mee. Amateurgezelschappen Twents Theater (by Stork Nus), in 1945 opgericht door Storkianen, en BARST Theaterproducties hebben al hun medewerking toegezegd. Muziekvereniging Concordia uit Hengelo neemt samen met collega harmonieën uit de regio de muzikale uitvoering voor haar rekening.