Header Visual

Initiatieven

Het verhaal van 150 jaar Stork krijgt niet alleen fictief vorm middels de locatietheaterproductie. Om ervoor te zorgen dat de geschiedenis van en verhalen over Stork voor de toekomst bewaard blijven, verschijnen ter ere van het jubileum een boek, 150 filmportretten en een documentaire. Jaap Scholten schrijft een novelle. 

Jubileumboek

Onder leiding van oud-Storkiaan en Storkkenner Gerard Löbker schrijven Niels Bakker, Hans van den Broek en Hans Morssinkhof een boek over de historie van Stork. In één van de gebouwen van de voormalige machinefabriek Stork heeft Löbker zijn archief. Hier bewaart hij duizenden kostbare en minder kostbare spullen van en over Stork. Een zorgvuldige selectie van het materiaal vindt zijn weg naar het jubileumboek.

Gerard Löbker: “Stork City, de wereld achter die geweldige fabrieksmuren midden in de stad. Van directeur tot sjouwer - allen met één doel: betrokkenheid en samen met plezier en in harmonie de klus klaren. ‘Ik weark bie Stork’ was genoeg. Wat je daar deed, maakte niet uit.”

Filmportretten en documentaire

Onder leiding van documentairemakers Rob Dieleman en Ingrid Kleinsman worden 150 korte filmportretten en een documentaire gemaakt die samen het verhaal vertellen van Stork. Mede op basis van de portretten maken zij de documentaire met als onderwerp het sociaal ondernemerschap van Stork. 

De novelle

In de zomer van 2018, in aanloop op het 150-jarig jubileum en de première van STORK!, verschijnt de novelle Suikerbastaards, geschreven door Jaap Scholten.

Scholten is de kleinzoon van Frans Stork, laatste directeur en bestuurder uit de Storkfamilie. Bij toeval stuitte hij op een bijzonder verhaal over Stork in Ethiopië. In opdracht van de Handels Vereniging Amsterdam (HVA) begon Stork hier in 1951 met de bouw van een aantal suikerfabrieken, in een uitgestrekt moerasgebied langs de rivier Awash. Via via vernam Jaap over de suikerbastaards: ‘’Kinderen met een Twentse vader en een moeder uit Ethiopië. Er werd goed voor hen gezorgd. De moeders kregen een toelage, de kinderen kregen als achternaam de voornaam van hun vader.’’