Jean Rouwet: 'Henk Kamp vond het heel bijzonder om in zijn geboortehuis te staan'

Het huis van Jean Rouwet aan de Cronjéstraat is een bijzonder huis. Omdat er allerlei uitingen zichtbaar zijn van de partij die bij Rouwet hoort. Hij eet eigenlijk ook het liefst de hele dag tomaten. Rouwet is van de SP, de Socialistische Partij.

Het uitbuiten van arbeiders is dan ook niet aan hem besteed. Stork staat bekend om zijn goede omgang met de werknemers, maar volgens Rouwet (75­) is het niet altijd koek en ei geweest. Hij verhaalt al snel over Gerrit Bennink, die in 1887 het lef had om Stork uit te maken voor ‘uitzuigers’ en dan nog ‘geraffineerd’ ook.

Rouwet heeft het over Domela Nieuwenhuis die een enquête organiseerde over de werkomstandigheden in de fabrieken. “Het leidde allemaal wel tot fatsoenlijk sociaal werk bij Stork’’, zegt hij met de processtukken van Bennink op tafel.

Dat die tafel in het oude huis staat van VVD’er en ex-minister Henk Kamp maakt het wellicht ingewikkeld, maar niet voor Rouwet. “Henk Kamp is hier nog op bezoek geweest, samen met Emile Roemer. Hij vond het heel bijzonder om in zijn geboortehuis te staan.’’


-Tekst en video: Twentekst-

Andere portretten bekijken?

Terug naar overzicht