Marijke Agterbosch: 'Voor de liefde naar Hengelo'

De jury die Marijke Agterbosch tot stadsdichter van Hengelo kroonde was er heel duidelijk over: ‘Marijke Agterbosch droomt over Hengelo’ en ‘Marijke Agterbosch is heel erg Hengelo’.

Ze woont ook in Hengelo, aan de Cronjéstraat, maar eigenlijk is ze een Enschedese. “Ik ben voor de liefde naar Hengelo gegaan’’, vertelt ze.

Haar vader werkte in de textiel in Enschede en ze kreeg verkering met een jongen uit de metaalstad, de stad van Stork en van de windbuul’n. “Zo werd dat bij ons thuis wel gezegd, ja.’’ Anno 2018 heeft ze Hengelo in haar hart gesloten. Het kerkhof waar de ‘oude Stork’ en zijn belediger Gerrit Bennink bijna gebroederlijk naast elkaar begraven liggen, dat is zo’n ding dat haar bezighoudt. Een bericht over acht eenzame Hengeloërs die een uitvaart van de gemeente hebben gekregen, is ook zoiets.

Agterbosch voelt zich dan geroepen wat te doen en sluit zich dan aan bij de Stichting Eenzame Uitvaart, waarbij dichters een persoonlijk gedicht schrijven voor een eenzaam gestorvene en dat gedicht dan ook voordragen bij de uitvaart. ’Een eerbetoon als laatste groet’, noemt ze het. ‘Een rol die de stadsdichter kan uitvoeren.’ 


-Tekst en video: Twentekst-

Andere portretten bekijken?

Terug naar overzicht