Marijke Agterbosch: ‘Op nog geen vijf meter van elkaar’

Marijke Agterbosch is stadsdichter van Hengelo. “Vanaf 2016 al en ik hoop dat ik in september dit jaar een opvolger heb gekregen.’’ Niet dat ze het niet leuk vindt hoor, stadsdichter zijn. Ze is ook bezig met een gedicht dat over Stork gaat, vertelt ze in haar fleurige stulpje aan de Cronjéstraat.

Eigenlijk moet ze naar boekhandel Broekhuis, voor een vergadering met de club van Hengelo Leest. Een gezelschap dat zich kort gezegd bezig houdt met het promoten van lezen in zijn algemeenheid. Maar als het woord ‘Stork’ valt, heeft Marijke zeker een minuutje of wat om iets te vertellen over de alom bekende fabriek.

Een van de eerste associaties is het kerkhof. Daar ligt zowel de grote baas van Stork als ene Gerrit Bennink dicht bij elkaar begraven. “Op nog geen vijf meter van elkaar’’, zegt Marijke. Gerrit Bennink waagde het in 1885 Stork uit te maken ‘geraffineerde uitzuigers’. Hij kreeg er een proces door aan zijn broek én een veroordeling. Het leidde zelfs tot opstootjes rond zijn woning, zo leert de geschiedenis. “En nu liggen ze naast elkaar, op het kerkhof aan de Bornsestraat.’’


-Tekst en video: Twentekst-

En nu liggen ze naast elkaar, op het kerkhof aan de Bornsestraat

Andere portretten bekijken?

Terug naar overzicht